1. Сущностный, относящийся к сущности, природе вещи
. [Я, Бог,] створих<ъ> [землю] по чину существенаго качьства (ср. у Василия Великого: τὸ οἱονεὶ χαρακτηριστικὸν τῆς φύσεως). Шестоднев Ио.екз.&sup&2&sup& (Б.), 213. XV в.
Подоба же намъ есть и домыслитися естьства существенаго и по другая мѣста не домыслити. Ио.екз.Бог.&sup&1&sup&, IV, 497. XV–XVI вв.
Разньствует же разньство случая, яко ибо разньство сущестъвно ес<ть>, сирѣч<ь> часть существа подлежащаго, случаи же не яко чясть существа, но осуществено (οὐσιώδης). (Дамаскин.Диал.) ВМЧ. Дек. 1–5, 329. XVI в. ~ XV в. Подобаетъ же вѣдѣти, яко убо существо ино нарицается, такожде и существеная разньствиа, а случаи же инаково, занеже убо существеная разньствиа о видѣ, сирѣчь о ест҃ствѣ, зрится и се съставляють, случаи же о сѣкомѣмь (οὐσιώδεις... οὐσιώδεις). Там же, 338. Выше помышлениа всякого сиа суть и выше зрѣниа всякого существенаго и несущественаго, верою токмо зрима и познаваема, и всякого художества логикии отбѣгают и выспрь възлѣтают. М.Гр.Соч. (С.), 182. 1521–1522 гг.
Снѣгъ крѣпостию стужи своея, имже землю обдержитъ и стисняетъ, содерживаетъ в неи силу оную, которая есть начало существенное всякого рождения (istothny). Назиратель, 418. XVI в.
– В знач. сущ. Существеное, с. Сущность, природа вещи. Подоба же намъ есть и домышьлятися естества существенаго, и по другая мѣста и не домыслити, да его ся можемъ домыслити, и разумѣемъ коеяждо вещи естество, то от того твержаише будемь и тверже на вѣру, о немже есмы вѣровали. Шестоднев Ио.екз.&sup&2&sup&(Б.), 269. XV в.
2. Такой, который обладает бытием, сущностью
. Спс҃ение сущьствьно, Дв҃о, родила еси, ба҃тьно блг҃дтью и естьствьно блг҃остынею спс҃ающаго члв҃ка и истьлѣвъшии образъ съзъдавъшаго (οὐσιώδη). Мин.ноябрь, 473. 1097 г. [то же – Ил.кн., 290. XI–XII вв.]. Прѣмудрость, и силу, и Слово сущьствьное Отьче, Богомати чиста, зачала еси отъ своея пречистыя кръве (Λόγον ἐνυπόστατον τοῦ Πατρός). Мин.дек.&sup&1&sup& I, 366. XII в.
Прм҃дрстью и силою Слово существено Оч҃ь, Бо҃мт҃и чст҃ая, зачала еси. Ч.Николы, IV, 79. XIV–XV вв. ~ XI в. Чувьственное убо солънце зримо бывает отъ всѣхъ, а не узритъ; существенное же Солънце, иже благости источникъ и свѣта, зрится убо достойными по вмѣстному, зритъ же всѣхъ прежде бытия, дѣла и помышления. Г.Фирсов, 21. XVII в.
3. Естественный, обусловленный психической или физической природой
. Аще... киминъ толченои... приемлетъ в брашнѣ или в питие... существенная свѣтлость на лицѣ переменится, и лице станет неблг҃ообразно и блѣдо. Травник Любч., 236. XVII в. ~ 1534 г.
4. Действительный, истинный, настоящий
. Павел како Анисима Филимону братом нарече, его существенаго раба? Ив.Гр.Посл., 179. XVII в. ~ 1573 г. Егда солнечная луча на ту кровлю осияетъ, видится, аки существеное истинное слн҃це. Козм., 385. 1670 г. Воеводы же Черниговскые... и Путивл<ь>скые воеводы... никако того восхотѣша прияти и повѣдаютъ о немъ народу, дабы не сумнѣвалися о томъ, яко ложь есть, а не истинна: той есть существенной рострига Гришка Отрепьевъ, а не царевичь Дмитрей и идетъ на разорение християнския вѣры. Пов.Кат.-Ростовского&sup&1&sup&, 571. XVII в. Существенная капуста огородная, такоже и дикая... твердыя болячки надутыя... мякчатъ (eghendom des koles ‘свойство капусты’). Травник Любч., 278 об. XVII в. ~ 1534 г. Мнимый же его брат, паче же рещи бес, прииде с ними же, уже не в человеческом образе, но в существенном своем зверовидном. Сав.Грудцын (Скр.), 255. XVIII в. ~ XVII в.
5. Природный, свойственный какому
-л. предмету согласно его естественным качествам. Плод ростет на своемъ существеном древе (dysse vrucht wasset up eren eghen stam ‘этот плод растет на собственном древе [т. е. не привит к другому]’). Травник Любч., 459 об. XVII в. ~ 1534 г.
6. Относящийся к бытию (зд. о глаголе быти)
. «Есмь» – слово безправил<ь>ное и существеное, во указател<ь>ном чину гл҃емо времени настоящаг<о>, числа единственаг<о>, образа единоряднаг<о>, лица перваг<о>... еже соглашается сице: есмь, еси, есть (sum – verbum anormalum et substantivum). Донат, 487. XVII в.
7. В знач. сущ. Существеное, с. Имя существительное
. Уряд простыи или участныи ес<ть> многосугуб, сирѣчь уряд подложнаг<о> съ предложным... приложнаго съ существеным (adiectivi cum substantivo). Правила грам., 111. XVI в.
8. (?)
. И о томъ же Григорей Богословъ пишетъ на Святое Крещение во &sup&.&sup&в&sup&҃.&sup&-м словѣ въ существенномъ стихѣ &sup&.&sup&м҃д&sup&.&sup&-мъ сице. Наседка.Спис., 338. 1644 г.